Ce se află în spatele festivalului care atrage peste o sută de mii de tineri în Cluj-Napoca? Ce procese se petrec în subconștientul oamenilor în timpul celor patru zile și de unde vine impulsul care cere drogul Untold? Natura umană, homo sapiens sapiens, este rodul a sute de mii de ani de evoluție. Dacă punem la socoteală și evoluția universului, mergând pe teoria că suntem praf de stele condensat, suntem rodul a câtorva miliarde de ani de coacere. În psihicul uman, în adâncurile subconștientului nostru, avem înscrise aceste valuri evolutive. Mai mult, natura, universul, Creatorul sau Dumnezeu, oricum am dori să-i spunem, ne împinge mai departe, să evoluăm, să ne updatăm. De când ne-am coborât din copac evoluția noastră s-a accelerat exponențial. În noi este înscris acest impuls de a căuta, de a descoperi noi ținuturi, de a prospecta, de a evolua și de a ne reinventa la un alt nivel. De a descoperi comoara, împărăția cerurilor, de a face aur din plumb, de a trăi experiențe inedite, extatice, cool sau de a călători spre noi ținuturi.

  Unii caută în religie o altă realitate numită paradis, rai sau Grădina Edenului. Alții meditează să ajungă în nirvana, fac călătorii astrale, regresii pentru a afla ce au fost în alte încarnări, alții se apleacă spre știință și caută particula lui Dumnezeu, nemurirea sau leacul care ne va face veșnici. Altă categorie vor să ne întinerească sau să ne dea tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte prin medicină. Specialiștii în IT vor să ne transfere creierul într-un calculator care să funcționeze ca și o gazdă pentru conștiința noastră. Mii de tineri se înscriu în dream trips, un MLM care îi duce în călătorii peste tot pe glob, începând cu mult căutata Thailandă și terminând cu Peru unde ritualurile cu ayahuasca devin din ce în ce mai populare.

   Sute de mii de tineri simt această chemare ancestrală de a ieși sau de a evada din această realitate materială în care ne trăim viețile zi de zi. Simt că undeva există altceva, un alt spațiu, un alt tărâm care așteaptă să fie descoperit, o altă stare de conștiință care merită descoperită sau, de ce nu, creată. Realitatea actuală nu le mai ajunge, îi încorsetează, iar ei se simt prizonieri. Sclavii societății, părinților, religiei, creditelor, joburilor, șefilor, politicienilor, statului, multinaționalelor, partenerilor de viață și altor situații la care se adaptează din ce în ce mai greu. Egoismul și individualismul au crescut incredibil în ultimele decenii. Depresia, tristețea, anxietatea, clipele de singurătate, nevrozele, eșecurile, temerile, frustrările și complexele ne urmăresc zi de zi. Toate acestea sunt și impulsul de care avem nevoie pentru a avea energie, combustibil ca să zburăm în altă realitate. Vrem altceva, vrem să fim liberi, să avem pace interioare, liniște sufletească, să ne dezvoltăm personal.

    Untold înseamnă patru nopți care creează o altă realitate. Muzica funcționează ca un ritual șamanic care duce oamenii în transă. Este ca și o călătorie care este facilitată de undele sonore pe care mii de tineri plutesc și cu ajutorul pastilelor. Iarba sau alcoolul îți oferă, la fel, aripi pentru a zbura. Dansul frenetic ajută și el la crearea atmosferei de vis în care energia a zeci de mii de oameni se mixează aidoma unor milioane de atomi care s-au unit cândva pentru a forma o supă primordială. Există o foarte mare asemănare între extazul religios, ritualurile mistice și ceea ce se întâmplă pe un stadion plin cu oameni care ascultă o noapte întreagă mixajul unui star de muzică electronică. DJ-ul ține loc de Guru sau de Mare Preot. Liturghia este muzica. Dansul este participarea la ritual. Marijuana și Extasy este tămâia. Psihologia mulțimilor ne explică cum zeci de mii de oameni de pe un stadion își pierd sinele, individualitatea și cum ei simt, la nivel de inconștient, apartenența la ceva superior, la un Alter-Ego sau Supra-Ego care le nivelează diferențele și le oferă un sentiment de siguranță. Mulțimea devine un uter pentru individ, un mediu matern unde fiecare se simte protejat și nimănui nu-i mai este teamă, jenă sau frică de complexele sale. Stadionul devine o mega biserică, o catedrală a mântuirii unde tinerii sunt împărtășiți cu Sfântul Duh al energiei care le curge frenetic prin vene pe muzica electronică. God is a DJ, nu-i așa?!
    Despre Autor
    Daniel Meze - Administrator

    Are un Master în Psihologie Clinică, Psihoterapie şi Consiliere Psihologică. Practică Yoga din 2009 și o predă din 2013. Studiează Cabala din 2011 și o predă din 2012. Este Directorul Editurii ARI. Studiează Educația Integrală din 2013 și o predă din 2017. Este Președintele Asociației ARI.

    Lasă un comentariu
    ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
    DESPRE AUTOR
    Daniel Meze

    Are un Master în Psihologie Clinică, Psihoterapie şi Consiliere Psihologică. Practică Yoga din 2009 și o predă din 2013. Studiează Cabala din 2011 și o predă din 2012. Este Directorul Editurii ARI. Studiează Educația Integrală din 2013 și o predă din 2017. Este Președintele Asociației ARI.

    ULTIMELE POSTĂRI
    ULTIMELE COMENTARII

    CONTACTEAZĂ-NE

    Puteți intra în legătură cu noi
    folosind una din metodele de mai jos