Pentru sănătatea dumneavoastră evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi. Așa sună recomandarea pe care o vedem și o auzim pe toate canalele audio-vizuale. Dar ce înseamnă excesul de sare, zahăr și grăsimi? Trebuie să știm că toate alimentele pe care le mâncăm zilnic, de la pâine până la fructe, au în componența lor atât sare cât și zahăr. Atunci când noi mai adăugăm sare și zahăr acestor alimente, trecem de cele mai multe ori limita normalului și cădem în exces. Zahărul și sarea sunt pe de-o parte conținute în structura internă a alimentelor, a fructelor, a legumelor, zarzavaturilor, leguminoaselor și cărnii, iar, pe de altă parte, multe alimente primesc un surplus de zahăr și de sare prin procesare. De exemplu, în pâine se adaugă zahăr și sare, dar grâul și făina de grău conțin de la natură aceste două ingrediente. Foarte multe studii medicale arată clar că o serie de boli cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă, cancerul și diabetul au legătură directă cu consumul în exces de sare și zahăr.

Ce înseamnă grăsimi? Trebuie să știm, deși reclama de la tv și radio nu ne spune, că toate produsele de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză) au un conținut mare de grăsimi. Dacă noi mâncăm la micul dejun: ouă cu șuncă și cu cașcaval, iar la desert mai bem un pahar cu lapte, putem să considerăm că deja am făcut exces de grăsimi. Dacă mai adăugăm la prânz o friptură, iar la cină o prăjitură cu brânză preparată cu ouă și lapte putem spune că în aceea zi am făcut cu vârf și îndesat exces de grăsimi. Hrana de origine vegetală nu conține grăsimi. PH-ul corpului nostru este bazic, iar toată hrana de origine animală este acidă, iar hrana de origine vegetală este bazică.

Micul dejun ar trebui să se numească marele dejun. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. În primele ore ale dimineții, metabolismul natural al corpului este cel mai pregătit pentru a digera mâncarea și pentru a asimila substanțele nutritive. Prânzul este recomandat să fie mai puțin bogat decât micul dejun, iar cina ar trebui să fie simbolică. Cele trei mese ale zilei ar trebui să fie adaptate după celebra zicală orientală: Masa de dimineață mănâncă-o singur, masa de amiază împarte-o cu prietenul, iar masa de seară dăruiește-o dușmanului. Ghidați-vă după principiul: Prefer mâncarea sănătoasă, nu mâncarea bună și nu uitați că sunteți ceea ce mâncați.

Sfaturi practice și concrete:

- preferați orezul integral și orezul brun în detrimentul orezului alb

- preferați pâinea / făina integrală, graham și neagră, în detrimentul pâinii / făinii albe

- citiți întotdeauna eticheta produsului pe care-l cumpărați

- evitați produsele care au pe etichetă o serie de E-uri și grăsime vegetală hidrogenată (margarină) sau numai grasime vegetală, nespecificându-se grăsime vegetală nehidrogenată

- preferați zahărul brun din trestie de zahăr și mierea, în detrimentul zahărului alb

- beți apă înainte de masă cu cel puțin 30 de minute, nu beți apă în timpul mesei și imediat după masă

- preferați apa ca să vă hidratați, în detrimentul altor lichide

- preferați sucurile naturale proaspăt stoarse din fructe, în detrimentul sucurilor chimice și acidulate

- excludeți consumul de ceai negru, băuturi de tip cola, cafea, tutun, alcool și produse halucinogene

- înlocuiți cafeaua cu cicoare

- consumați alimente considerate revoluționare din punct de vedere al proprietăților pe care le dețin: soia, pătrunjel, polen crud, propolis, păpădie, mustul, grâu încolțit, usturoi, spirulina, drojdia de bere, secară, ghimbir, ginseng, mărul, cătina, fructele negre (mure, strugurii, fragi, măcieșe)

- dacă nu sunteți vegetarian preferați carnea de vânat și peștele oceanic

- țineți post o zi pe săptămână

- țineți cure alimentare de o zi, două zile sau chiar trei zile exclusiv cu fructe de sezon – ex: cireșe, pepene roșu, struguri

- evitați să consumați alimente conservate, murate, afumate și prăjite

- preparați hrana preponderent prin baie de aburi și fierbere

- preparați / cumpărați dulceața de fructe și compoturile fără adaos de zahăr și evitați produsele care conțin fructe în procente de sub 60-70%

- evitați uleiurile care nu sunt presate la rece și preferați uleiul de măsline procesat la rece care are pe etichetă procente reduse de grăsimi saturate și polisaturate

- faceți mișcare în fiecare zi, mergeți pe jos, folosiți scările în detrimentul liftului, bicicleta în detrimentul mașinii

- preferați fructele și legumele în următoarea ordine a culorilor: negru, roșu, galben, verde; preferați grepfruitul roșu în fața celui galben, mărul roșu în fața celui galben sau verde, ceapa roșie în fața celei galbene, strugurii negrii în fața celor albi, ridichile negre în fața celor roșii, etc.

- evitați exesul cacao, nucă de cocos și avocado

- înlocuiți cacaua cu pudră de roșcove

- preferați ciocolata amăruie cu un procent de 70-80% de cacao și evitați ciocolata albă

- folosiți constant metode de detoxifiere a colonului și intestinelor, inclusiv clisma, cura cu argilă și metoda yoghină: Shank Prakshalana

- folosiți condimente cât mai variate: turmeric (curcurma), oregano, semințe de in, candamon, scorțișoară, semințe de mărar, susan, (măcinati semințele pentru a se asimila mai bine)

- gătiți o cantitate de hrană pe care o consumați imediat la o masă, nu gătiți pentru două-trei zile

- evitați hrana de tip fast-food și junk-food

- mirosiți produsele pe care le cumpărați de la piață și de la alimentară, preferați fructele care au un miros puternic în detrimentul celor care nu au miros

- evitați să consumați fructe care nu sunt coapte

- evitați hrana semipreparată din comerț

- nu folosiți cuptorul cu microunde

- folosiți blenderul pentru a prepara hrană proaspătă și raw-vegană

- nu mâncați până vă săturați și nu mâncați după ora 18

- dormiți în intervalul orar 22.00 - 05.00

- controlați-vă permanent greutatea, evitați obezitatea și faceți-vă toate analizele o dată pe an

P.S.: Personal recomand hrana de origine exclusiv vegetariană. Sunt studii foarte serioase care fac o legătură directă între bolile secolului XX: cancerul, diabetul, bolile de inimă, infarctul și excesul de hrană de origine animală: carne, lapte, ouă și brânză. Pentru o documentare mai largă pe acest subiect recomand următoarele cărți:

- Studiul China, de dr. T. Colin Campbell

- Alimentație inteligentă, de dr. Emil Rădulescu

- Åži noi ce mai mâncăm, de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

- Pentru ce atât de bolnavi, de Mariana Ghezzo

- Cărțile scrise de doctorul Doru Laza

- Documentarele de pe internet ale doctorului Călin Mărginean: http://drcalinmarginean.blogspot.com/p/prezentari-video.html

- Site-ul Ligiei Pop care promovează hrana raw-vegană http://ligiapop.com/
Despre Autor
Daniel Meze - Administrator

Are un Master în Psihologie Clinică, Psihoterapie şi Consiliere Psihologică. Practică Yoga din 2009 și o predă din 2013. Studiează Cabala din 2011 și o predă din 2012. Este Directorul Editurii ARI. Studiează Educația Integrală din 2013 și o predă din 2017. Este Președintele Asociației ARI.

Lasă un comentariu
DESPRE AUTOR
Daniel Meze

Are un Master în Psihologie Clinică, Psihoterapie şi Consiliere Psihologică. Practică Yoga din 2009 și o predă din 2013. Studiează Cabala din 2011 și o predă din 2012. Este Directorul Editurii ARI. Studiează Educația Integrală din 2013 și o predă din 2017. Este Președintele Asociației ARI.

ULTIMELE POSTĂRI
ULTIMELE COMENTARII

CONTACTEAZĂ-NE

Puteți intra în legătură cu noi
folosind una din metodele de mai jos