Yoga este o înţelepciune milenară care, ca şi Cabala transcede orice religie sau cultură, fiind universală. Practica Yoga este foarte complexă şi include: asane, tehnici de respiraţie, tehnici de relaxare, meditaţie, cromoterapie, meloterapie, aromoterapie, alimentaţie vegetariană, noţiuni de bioenergie, studiu al chakrelor, al meridianelor, a mudrelor, noţiuni de tantra, anatomie, fiziologie etc. Daniel Meze doreşte să transmită cursanţilor săi această dorinţă de autocunoaştere şi de dezvoltare personală. De aici se porneşte şi se ajunge la armonie, relaxare, pace, linişte, energie, vitalitate, forţă interioară, încredere în sine, fermitate, sănătate fizică şi mentală. „Toate acestea depind în ultimă înstanţă de cursanţi, eu doar ghidez şi inspir”, ne spune Daniel, care vă aşteaptă în fiecare seară de miercuri de la orele 19.00 la Lotus Yoga Studio.

Rep.: Există la români dorinţa de spiritualitate?

D.M.: Da, există, iar mie îmi place să denumesc această sete ca fiind o dorinţă de autocunoaştere şi de dezvoltare personală. Sunt doi termeni de actualitate, termeni laici, ce pot să fie aplicaţi chiar dacă suntem creştini (ortodocşi, catolici, reformaţi) budişti, hinduşi, cabalişti, yoghini sau chiar atei. Pentru mine spiritualitatea începe atunci când o persoană îşi pune următoarele întrebări: Cine sunt? De ce exist? Care este scopul vieţii? Ea poate să aibă multe nume: iubire, dăruire, altruism, pace. Putem să spunem că spiritualitatea este aspiraţia înspre starea în care ne putem iubi aproapele ca pe noi înşine.

Rep.: Mintea şi inima – ce putem face ca cele două să vorbească şi să înţeleagă „aceeaşi limbă”?

D.M.: Inima este dorinţa sau complexul de dorinţe pe care îl avem. În vârf stă dorinţa de spiritualitate. Mintea este calculatorul prin care noi încercăm să îndeplinim aceste dorinţe. Inima ne spune că ar trebui să iubim altruist, dezinteresat, fără să avem pretenţii, fără să primim ceva în schimb… Mintea ne întreabă ce câştigăm? Calea de mijloc, care este foarte greu de construit trebuie să se nască din cele porniri ale noastre: inima sau voinţa de a dărui şi mintea care este voinţa de a primi. Trebuie să învăţăm să primim pentru a dărui, pentru că a dărui este legea vieţii. Dar în jurul celor două stări de „a dărui” şi „a primi” se află o întreagă filosofie. Oare când dăruim o facem la modul altruist sau o facem tot ca să primim? Nu cred că putem iubi o persoană de care avem nevoie, pentru că iubim nevoia, dependenţa, nu persoana. Putem să dezvoltăm mult subiectul, dar dacă începem cu o simplă analiză a motivaţiilor şi a intenţiilor pentru care facem ceea ce facem este un mare pas. Destinaţia este iubirea altruistă. Sunt patru nivele: a primi pentru a primi, a dărui pentru a primi, a dărui pentru a dărui şi a primi pentru a dărui. Bineânţeles că nu vorbim de lucruri materiale. Vorbim de gânduri, intenţii şi dorinţe.

Rep.: Când au început preocupările tale pentru spiritualitate?

D.M.: De mic am fost dus la biserică şi de mic am citit Biblia. Dar suferiţa este cel mai bun maestru. O persoană apropiată s-a îmbolnăvit de una din maladiile secolului XXI prin anul 2009. De atunci am început să cercetez şi să aprofundez acest domeniu al spiritualului mult mai sistematic şi mai programat. Pentru mine, culmea a tot ce am studiat în acest domeniu este înţelepciunea Cabala predată de profesorul Michael Laitman şi Yoga. Am ajuns să predau ambele: atât Cabala cât şi Yoga. Şi pentru cei care se întreabă dacă cele două nu se exclud, le voi spune: Cabala sau Yoga nu exclud, ele includ. O adevărată înţelepciune include totul şi nu exclude nimic.

Rep.: CABALA… este accesibilă tuturor?

D.M.: Cabala este accesibilă tuturor celor care au dorinţa de spiritualitate. Cabala este înţelepciunea primordială care începe cu Adam acum 5775 de ani şi este revelaţia pe care acest om o are, anume că natura, Universul şi toată realitatea este ghidată de o singură forţă, a iubirii, a dăruirii, a altruismului, forţă pe care o denumeşte Creator. Cabala este ştiinţa prin care Creatura, hai să spunem Omul, atinge proprietăţile Creatorului în timpul vieţii acesteia. În limbajul Bibliei: cum ieşim din Egipt, cum îl urmăm pe Moise, cum traversăm deşertul şi cum ajungem în Canaan sau Israel. Putem înlocui Egiptul cu egoismul, Moise cu dorinţa de spiritualitate, deşertul cu încercările şi suferinţele vieţii şi Canaanul sau Israelul cu dăruirea sau iubirea. Cu alte cuvinte, Cabala ne învaţă cum facem tranziţia psihologică din interiorul nostru de la egoism la altruism, de la ură la iubire. Sau cum poate creatura care s-a dezvoltat de-a lungul mileniilor de evoluţie de la stadiul de mineral la cel vegetal, la cel animal, la cel uman, cum poate să ajungă la stadiul de dezvoltare numit Creator.

Rep.: Care este locul cel mai impresionant pe care l-ai vizitat până acum?

D.M.: Israelul. M-a impresionat faptul că un popor poate să reconstruiască o naţiune după 2.000 de ani de exil şi să construiască o ţară prosperă în deşert.

Rep.: Ce anume se învaţă în cadrul unui curs?

D.M.: Nu prea mă raportez la trecut… Mi-a plăcut copilăria de la bunicii din Tulca, colectivul de prieteni din liceu, colegii cu care am făcut Taekwon-do, Yoga, prietenii cu care studiez Cabala, excursiile în Israel, cei nouă ani de presă pe domeniul politic, anul în care am activat în politică, iubitele mele au fost minunate, anul petrecut la Cluj, căsnicia mea de tip hollywoodian care a durat numai cinci luni… Nu mă raportez la trecut cu regrete, păstrez numai clipele frumoase, iar părţile cu umbre le văd ca pe nişte lecţii din care am avut multe de învăţat.

Rep.: La un moment dat, ai fost om şi de televiziune şi de radio.

D.M.: Televiziunea este zeul mass-mediei. Acest zeu are putere dacă te închini lui. Altfel spus dacă apeşi pe butonul ON de la telecomandă. Ca şi realizator de emisiune este foarte important să scoţi în evidenţă tot ce are mai bun invitatul. Un realizator de emisiune trebuie să aibă maximum gradului de responsabilitate pe care îl permite patronul, interesele economice, politice şi de publicitate. Trebuie să danseze frumos între nevoia de rating şi calitatea produsului jurnalistic.

Rep.: Care este cuvântul care te defineşte?

D.M.: „Căutător”.

Rep.: Cum vezi relaţia dintre tine şi Divinitate, dintre Om şi Divinitate?

D.M.: Avem o foarte mare nevoie să credem în ceva. Problema intervine când suntem puşi în ipostaza în care trebuie să verificăm dacă credem într-o fantezie de-a noastră, într-un chip cioplit sau chiar putem să avem o raportare obiectivă şi verificabilă a ceea ce numim noi Divinitate. Nu cred că Divinitatea stă, aşa, de una singură într-un om şi în alţii nu stă. Cred că stă şi trebuie construită, trebuie stabilizată, între oameni. Cu altă cuvinte: ,,Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”.

Rep.: Crezi în oameni?

D.M.: Cred în oameni, cred că fiecare om are bastonul de mareşal în raniţa lui.

Rep.: „A crede” este totuna cu „a fi religios”?

D.M.: Credinţa este un demers interior care porneşte din inimă şi caută să depăşească limitele minţii. Este jocul prin care noi putem să-l folosim pentru a evolua, dar în acelaşi timp, după ce am mai urcat o treaptă folosim din nou mintea şi discernem. ,,A fi religios” cred că s-a transformat într-un fel de ritual de tip placebo, care dă rezultate pe un anumit nivel, şi care ne oferă doza zilnică sau săptămânală de a face faţă mai bine la suferinţă, la necazuri, la încercări. Un fel de calmant.

Rep.: Ai vrea să schimbi ceva la lumea în care trăieşti?

D.M.: Nu am cum să schimb lumea. Lumea este perfectă. Nu am cum să schimb ceva în soţie, în părinţi, în prieteni. Ei sunt perfecţi. Sunt chipul Divinităţii, deşi eu nu văd asta datorită calităţilor mele interioare care îmi spun tot timpul că eu sunt perfect şi că problema este la ei. Dar trebuie să inversez aceast raport pentru că eu pot lucra numai cu mine. Iar ceilalţi mă ajută în acest proces psihologic prin care eu trebuie să ajung la iubire necondiţionată faţă de ei. Ştii când mă ajută cel mai mult? Când îmi fac ,,rău”. Atunci de fapt ei mă ajută să construiesc iubirea dincolo de orice calcul egoist pe care îl fac ca să mă umplu pe mine. Mă ajută să-i iubesc necondiţionat.

Rep.: Ai un model?

D.M.: Am un profesor de Cabala care se numeşte Michael Laitman şi care trăieşte. Modele am multe: Iisus, Budha, Isaac Luria, Krişna, Pavel, dar nu mă raportez la ei ca la nişte oameni şi cu atât mai puţin nu mă raportez la ei printr-un cult sau ritual. Văd în ei nişte forţe ale iubirii, dăruirii şi altruismului.

Rep.: Cum te-ai descrie? Care este cea mai mare caliate şi cel mai mare defect al tău?

D.M.: Calitate… sunt prea multe, nu mă pot hotărî… Defecte… un pic de aroganţă, de lipsă de modestie, egoism, mândrie… Mi-a plăcut o postare pe facebook care spunea: ,,Nu încerca să-mi numeri defectele. Le am pe toate”. Deci nimic din ceea ce este defect uman nu îmi este străin.

Rep.: Adolescenţii, tinerii… şi chiar cei mari refuză lectura. Internetul încearcă din răsputeri să înlocuiască cartea. Care este cartea pe care ai salva-o de la pieire?

D.M.: Nimic nu se pierde, totul se transformă. Cărţile funcţionează pe un nivel, mai mult raţional, dar sunt convins că dacă cărţile vor pieri, înţelepciunea va fi transmisă în alt mod, de la gură la gură, de la simţire la simţire sau de la suflet la suflet. Ca să răspund punctual: Biblia, pentru că trăim într-un mediu creştin. Dar aş salva şi o enciclopedie de ştiinţă sau hai să spunem cartea care va expune rezultatele experimentelor de la acceleratorul de particule de la Geneva.

Rep.: Ce-ţi doreşti de la ziua de mâine?

D.M.: Îmi doresc totul la prezent. Vreau totul şi îl vreau acum! În filmul lui Martin Scorsese: ,,The last temptation of Christ”, Willem Dafoe care joacă rolul lui Iisus are o replică excelentă: ,,God, make me God!”

Interviu realizat de Claudia Teodora Ignat pentru Revista Zi de Zi Oradea.
Despre Autor
Daniel Meze - Administrator

Are un Master în Psihologie Clinică, Psihoterapie şi Consiliere Psihologică. Practică Yoga din 2009 și o predă din 2013. Studiează Cabala din 2011 și o predă din 2012. Este Directorul Editurii ARI. Studiează Educația Integrală din 2013 și o predă din 2017. Este Președintele Asociației ARI.

AlbertinaWolf / 18 Aug 2018 15:30:08

Există foarte mulţi bărbaţi care se plâng de viaţa lor sexuală – într-adevăr, orice bărbat, din când în când, ajunge la următoarea concluzie – „aş putea să fiu cel mai bun amant, erecţia mea ar putea fi cea mai lungă, iar penisul cel mai mare”. În majoritatea cazurilor, acceptăm lucrurile aşa cum sunt, deşi suntem trişti pentru că partenera noastră este nemulţumită – mă refer în special la problemele în pat care apar la bărbaţii adesea aflaţi la o vârstă la care partenera lor are cele mai mari nevoi sexuale. Totuşi, mulţi bărbaţi doresc să facă ceva cu această enigmă – ceea ce este foarte bine, aşadar sunt multe soluţii mulţumită cărora penisul nostru să fie mai lung, durata partidei sexuale de asemenea, pur şi simplu să fim nişte amanţi mai fierbinţi. titan gel gold Prin urmare Titan Gel funcționează în felul următor: Titan Gel imbunătățește absorbtia de nutriente prin creșterea sangelui în țesut și a eficentei tesutului. Când celulele din țesut se măresc, vor face ca penisul să se umfle/ Titan Gel crește dimensiunea și volumul din camerele extensibile. Ca rezultat penisul ar trebui sa devină mai mare. Efectele vor înceta atunci când suplimentele nu vor mai fi aplicate. Titan Gel este foarte simplu de folosit, tot ce trebuie sa faceți este sa masati penisul cu acest gel o data pe zi. Odată ce este absorbit ar trebui sa simțiți cum cresc nivelele de excitare precum și alte benificii.

Lasă un comentariu
DESPRE AUTOR
Daniel Meze

Are un Master în Psihologie Clinică, Psihoterapie şi Consiliere Psihologică. Practică Yoga din 2009 și o predă din 2013. Studiează Cabala din 2011 și o predă din 2012. Este Directorul Editurii ARI. Studiează Educația Integrală din 2013 și o predă din 2017. Este Președintele Asociației ARI.

ULTIMELE POSTĂRI
ULTIMELE COMENTARII

CONTACTEAZĂ-NE

Puteți intra în legătură cu noi
folosind una din metodele de mai jos